Voorbeeld Activiteiten

Hieronder volgen wat voorbeelden van M25-activiteiten en hoe je die kunt opzetten en uitvoeren. Mocht je meer ideeën of hulp nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Inzamelactie voor de Voedselbank

Deze actie kun je op 2 manieren organiseren:

1)      Je vraagt aan zoveel mogelijk mensen om bij de lokale supermarkt (bijv. de Plus) zegels te sparen voor het boodschappenpakket. Geef aan waar en wanneer mensen de zegels (of volle spaarkaarten) kunnen inleveren.  Zorg dat je voldoende reclame maakt voor je actie via het lokale krantje, aankondigingen in je parochie of briefjes in de brievenbus, zodat mensen weten dat jullie actie bestaat. Wees creatief, hoe meer mensen weten van jullie actie, hoe meer pakketten je bij elkaar kunt sparen!

Maak met de betreffende supermarkt afspraken over het inleveren van de spaarkaarten en het ophalen van de pakketten. Omdat dit er best wel eens veel zouden kunnen zijn, is het goed dit vooraf duidelijk aan te geven en er afspraken over te maken. Spreek ook met de lokale Voedselbank af hoe en wanneer jullie de gespaarde pakketten kunnen komen afleveren.

2)      Je gaat zelf op een zaterdag bij de lokale supermarkt staan en vraagt aan mensen die boodschappen gaan doen een extra product te kopen voor de Voedselbank.

Zorg ervoor dat je vooraf afspraken maakt met de supermarkt, zodat ze op de hoogte zijn van jullie plannen en hoe een en ander zal verlopen. Sommige supermarkten hebben graag dat hun huismerk gebruikt wordt voor dit soort acties, maak daar ook afspraken over.

Maak afspraken met de lokale Voedselbank over wanneer je de ingezamelde producten kunt komen brengen en vraag eventueel ook aan welke producten ze op dat moment de meeste behoefte hebben.

Maak kaartjes met verschillende houdbare producten erop (denk aan rijst, pasta, groenten en fruit in blik of glas, koffie, thee, suiker etc.). Zorg dat jullie herkenbaar zijn als groep tijdens de inzamelingsactie, bijvoorbeeld door allemaal dezelfde T-shirts te dragen.

Verdeel je groep in tweeën: een aantal mensen vraagt aan de mensen die de winkel binnen willen gaan of ze een extra product willen kopen om te doneren aan de voedselbank. Als dat het geval is kiezen ze een kaartje met daarop het product dat ze willen kopen. (Door het kaartjessysteem zorg je ervoor dat er verschillende producten worden gekocht en niet steeds hetzelfde pak rijst.) 

Bij de uitgang staat de rest van je groep met kratten of dozen om de gekochte spullen in te verzamelen en de mensen te bedanken voor hun bijdrage.

Contactgegevens Voedselbank:
Voedselbank Limburg-Zuid
Voltastraat 20
6372CK Landgraaf
045-5331933
info@voedselbanklimburg-zuid.nl
www.voedselbanklimburg-zuid.nl

Voedselbank Midden Limburg
Marijkezaal
Gebroek 12
6043 GR Roermond
0475-336333
06-21840994
voedselbankmiddenlimburg@hotmail.com
www.voedselbankmiddenlimburg.nl

Voedselbank Limburg-Noord
NLW Gebouw – Ingang Poort 3
Smakterweg 19
5804 AE Venray
06-50860418
voedselbanklimburgnoord@gmail.com
www.voedselbanklimburg-noord.nl

Voedselbank Venlo
Hoekstraat 2-II
5931 GJ Venlo-Tegelen
secretariaat@voedselbankvenlo.nl
www.voedselbankvenlo.nl

Voedselbank Peel & Maas
Industrieterrein 1
5981 NK Panningen
06-42111308
www.voedselbankpeelenmaas.nl

 

Maaltijd Verzorgen

Kies eerst je doelgroep: wil je koken voor dak/thuislozen, voor gasten van de Zonnebloem, voor mensen die het wat minder breed hebben?

Neem vervolgens contact op met een contactpersoon  van de betreffende organisatie (bijvoorbeeld het Leger des Heils, de Zonnebloem, lokale organisatie) en maak afspraken over wanneer en waar de maaltijd gaat plaatsvinden, hoeveel mensen worden uitgenodigd/hoeveel gasten er maximaal kunnen zijn.

Wie gaat deze mensen uitnodigen? Jullie, of de organisatie? Zorg dat er, indien nodig, uitnodigingen gemaakt en verstuurd worden.

Bedenk vervolgens wat je wilt gaan koken en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt . (Stem dit af op het aantal koks dat je zult hebben, en de ervaring die jullie hebben. Maak het niet onnodig ingewikkeld: simpel kan ook lekker zijn!)

Spreek af wanneer er boodschappen gedaan worden en door wie. Je kunt eventueel sponsors zoeken om (een deel van) de boodschappen te sponsoren.

Verdeel de taken met betrekking tot het koken, aankleden van de ruimte en tafel dekken. Maak het gezellig en heet je gasten welkom en neem vooral de tijd om met hen te praten en te vertellen over wie jullie zijn. Misschien kunnen jullie verspreid aan tafel gaan zitten?

Bedank aan het eind van de maaltijd de gasten voor hun komst en ruim gezamenlijk de ruimte en keuken op en doe de afwas.

Wat organisaties waar je contact mee op zou kunnen nemen:

Nachtopvang Leger des Heils:
Heerlen

De Klomp,
Klompstraat 11, }
6411 KR
045-5605929

Maastricht
Singel 9 / Statensingel 11,
6211 PL
043-3251424

Inloophuis Bie Zefke – Sittard
Inloophuis bieZefke
Engelenkampstraat 27
6131 JD Sittard
Telefoon 046-4512854
info@bie-zefke.nl

Contact gegevens van lokale  afdeling van De Zonnebloem kun je vinden via de website.

 

Gezellige middag in het lokale Ouderencentrum/Woonvoorziening voor mensen met een beperking

Neem tijdig contact op met de activiteitenbegeleiding van het Centrum waar je je activiteit wilt doen. Zij zullen je precies kunnen vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat jullie wel en niet kunnen doen. Spreek af wanneer jullie komen en wat jullie gaan doen en wie voor de benodigdheden zorgt.

Afhankelijk van je doelgroep zijn er verschillende mogelijkheden:

-        Bingomiddag: Zorg voor de bingokaarten, de bingomolen, prijsjes. Wie gaat de middag presenteren/aan elkaar praten? Misschien een (muzikaal) optreden tussendoor? Willen jullie wat lekkers (zelfgebakken?) meenemen voor de bezoekers?

-        Spellenmiddag: Zorg voor voldoende spellen (misschien heeft de locatie zelf al wat?), een indeling van de middag, wat lekkers, muzikale omlijsting en vergeet niet om te vertellen wie jullie zijn en waar jullie vandaan komen.

-        Knutselmiddag: Bedenk een thema, misschien de aankomende advent en kersttijd? Zorg voor voldoende materialen en leuke dingen om te gebruiken en voor voorbeelden van wat gemaakt kan worden. Ga gezellig met de mensen aan de slag, help waar nodig en/of maak eventueel iets voor hen. Ook nu zou je – indien mogelijk – weer wat lekkers voor ze mee kunnen nemen.

-        Muziekmiddag: als jullie veel muzikaal talent hebben zou je voor en met de mensen liedjes kunnen zingen (al dan niet instrumentaal begeleid). Liedjes die ze kennen en ook kunnen meezingen doen het altijd goed. Zorg ook nu weer dat je vertelt wie jullie zijn en waar jullie vandaan komen en neem de tijd om met de bezoekers te praten. Zorg eventueel ook voor wat lekkers voor in de pauze.

     
     
     
     
     
Susteren-Echt